Kuchnia to miejsce nie tylko przeznaczone do przygotowywania potraw, ale również takie, w którym szukamy relaksu. Ważne jest, aby przestrzeń kuchenna była odpowiednio zaaranżowana, co umożliwi nie tylko wygodne poruszanie się, ale też wiele miejsca. Wiele osób narzeka, że największym problemem jest rozmieszczenie sprzętu kuchennego, takiego jak talerze, filiżanki, dzbanki, garnki. Architekci wnętrz prześcigają się w pomysłach, jak rozwiązać ten problem i zaoszczędzić jak największą ilość miejsca. Warto zapoznać się z kilkoma ciekawostkami, które z pewnością ułatwią przechowywanie sprzętów kuchennych bez szkody dla ilości miejsca.
Półki – jak je najlepiej wykorzystać?
Półki stanowią klasyczny przykład funkcjonalnych mebli. Półki umieszczone wewnątrz szafki bez drzwiczek poza możliwością uporządkowania przestrzeni pozwolą również wprowadzić do naszej kuchni rustykalny nastrój. Jakie półki są obecnie najmodniejsze? Warto wykorzystać meble wykonane z nielakierowanego drewna, które mogą wydać się nieco surowe. Poza talerzami warto umieścić na nich także kubki, filiżanki czy … młynek do kawy!
Półki to również jeden ze sposobów na przechowywanie garnków – najwygodniej układać je jeden na drugim, w celu zaoszczędzenia jak największej ilości miejsca. Pojedyncze półki sprawdzą się także do przechowywania przypraw, produktów takich jak kasze czy mąka. Warto zwrócić uwagę na odpowiednie opakowania tych produktów – w sklepach wnętrzarskich znaleźć można wiele ciekawych pojemników, które zapewnią świeżość przechowywanych produktów.
Szafki na ścianach
Podwieszane szafki są również chętnie wykorzystywane ze względu na fakt, że nie zajmują podłogi. Szafki na ścianach mogą znajdować się nad zlewem, blatem kuchennym, dzięki temu wszystkie przyprawy mamy “pod ręką” – wystarczy otworzyć szafkę! W szafkach tego typu najczęściej trzymane są filiżanki, szklanki, kubki, ale też przyprawy, herbata, kawa, płatki śniadaniowe. Istotne jest, że szafki tworzone mogą być na konkretny wymiar, co znacząco wpływa na ich użyteczność. Szafki kupimy zarówno w sklepach meblowych, jak i u stolarzy. Wadą tego typu sprzętu jest możliwość przypadkowego uderzenia, dlatego wysokość ich zawieszenia powinna zostać odpowiednio przemyślana.
Naczynia zawieszone na ścianach
Stosunkowo nowym pomysłem jest wykorzystywanie konstrukcji stalowych zawieszonych na suficie lub też specjalistycznych rurek, ciągnących się wzdłuż blatu kuchennego. Umieszczone na nich haczyki pozwalają na stabilne i bezpieczne zawieszenie kubków, ale i garnków. Tego typu konstrukcje, szczególnie przy ścianach, umożliwiają zawieszanie dopasowanych pojemniczków czy stylizowanych kubełków – można trzymać w nich także sztućce.
Co ciekawe, tego typu rozwiązanie pozwala także na umieszczenie niewielkich doniczek z ziołami w obrębie kuchni – oczywiście ma to sens wyłącznie wtedy, kiedy kuchnia jest dobrze oświetlona. Należy jednak pamiętać o odpowiednim drenażu tego typu doniczek, gdyż nie mogą one posiadać otworów na dnie.